CarsAndGirls.hu - Az on-lány férfimagazin, Cars and Girls.hu - Az on-lány férfimagazin

Keresés

A kereséshez írd be a keresett szót vagy kifejezést

Kiemelt Galéria

Patyi Izabella
Galéria - Patyi Izabella

Kiemelt Videó

16 éven felülieknek!! ...
38 Mb

Kiemelt Hír

Miből lesz a cserebogár? - "A kicsi Lakyboy"

  CAG: Mi az elsõ gyermekkori autós élményed?   Márton Zoltán "Lakyboy": Az elsõ ...

Hírlevél

Iratkozz fel a CarsAndGirls.hu hírlevelére e-mail címeddel

Partnerek

Az új Audi A1 Sportback
Cikkek - (2018.07.11)

Az új Audi A1 Sportback a felsőkategória színvonalát idéző, fejlett infotainment- és vezetői segédrendszereivel sokrétű kapcsolatban áll a digitális világgal, az új felszereltségi szintek pedig az egyéni kialakítási lehetőségek számára is bőséges teret kínálnak.Külső formavilág – markáns és férfias, az „Ős-quattro” génjeivel

 

Az A1 Sportback hosszúsága jelentősen, 56 milliméterrel 4,03 méterre nőtt, míg 1,74 méteres szélessége nagyjából változatlan maradt. Az új generáció tagjainak magassága mindössze 1,41, s tetőantennával is csupán 1,43 méter. Széles nyomtávjai és karosszériája rövid túlnyúlásai sportosan feszes megjelenést kölcsönöznek számára. Markáns orrkialakítását széles, mélyre nyúló Singleframe hűtőrácsa és hangsúlyos szélső légbeömlő nyílásai uralják, motorházfedelének pereme alatt pedig három keskeny nyílás idézi a négykarikás márka 1984-es rali-legendája, az Audi Sport quattro jellegzetes motívumát.

 

 

Az új A1 Sportback oldalnézetében is hangsúlyozza „Ős-quattro” és a Sport quattro vizuális közelségét. Széles, erősen megdöntött C-oszlopai már álló helyzetében is lendületes fellépést kölcsönöznek számára, a kétféle sötét kontrasztárnyalatban rendelkezésre álló tetőív pedig a C-oszlop felett zárulva nyújt a tető és a teljes autó számára egyaránt még laposabb hatást. Az újdonság oldalának minden vonala – az ablakok szegélyétől egészen a küszöbborításig – ékszerűen hátrafelé emelkedik. Hangsúlyosan kiemelt kerékjáratai és mélyen húzódó vállöve az A1 Sportback stabil útfekvésére utalnak, miközben a sárvédőperemek közötti alsó vonal még alacsonyabbra süllyeszti az oldalnézet vizuális tömegközéppontját.

 

Az S line felszereltségi szinten az Audi tervezői számos megoldással emelték ki még erősebben az A1 Sportback sportos karakterét. Ezek közé tartoznak egyebek mellett a nagyobb méretű légbeömlő nyílások, a kiegészítő küszöbborítások, a motorházfedél pereme alatt két bordával kialakított, megnyújtott középső keskeny rés, illetve a megnövelt hátsó légterelő. Az erőteljes motorizáltság a markáns kettős kipufogóvégcsőről is jól érzékelhető.

 

Az extrafelszerelésként rendelhető teljes-LED fényszórók nappali menetfényének grafikája a szárnyashajók jellegzetes dinamikus szárnymotívumát idézi, amely a fő világítási funkciók egységeinek kialakítását is ihlette. A szélső szárnyelemek a lehető legszélesebb megjelenésről gondoskodnak, míg a fényszórók felső rombusz-alakzataival közösen mélyreható, összpontosító „tekintet” gondoskodik a sportos megjelenésről.

 

Az A1 Sportback már első pillantásra felismerhető fénygrafikáját szolgálják a hátsó lámpák dinamikus szegmentált motívumai is, amelyek a hátsó lámpaburák markáns, háromdimenziós geometriájában tűnnek fel. Figyelemreméltó a két részre tagolt lámpatestek – elsősorban sötétben jól érzékelhető – illesztési vonalak nélküli világítási képe.

 

 

Az új A1 Sportback palettáján tíz külső szín sorakozik, kívánságra pedig a kompakt modell tetőívei kontrasztárnyalatban húzódnak az A-oszlopoktól egészen a tetőlégterelőig. A külső visszapillantó tükrök házai, az első légterelő oldalsó idomai és a küszöbborítások ugyancsak rendelhetők kontrasztárnyalatban.

 

Különösen egyéni stílusú az S line felszereltségi szint alapjain kialakított különleges modellváltozat, amely már a piaci bevezetésre rendelkezésre áll, s mély benyomást keltően, részletgazdagon fogalmazza meg az Audi A1 formai nyelvezetét. A nagyméretű, 18 col peremátmérőjű keréktárcsák – a külső fényezés szerint bronz, fehér vagy fekete felülettel – erőteljes stílusjegyek, s az autó oldalán feltűnő Audi-karikák fóliája szintén a keréktárcsák színével harmonizál. Az egyaránt LED-technikájú fényszórók és hátsó lámpák a legendás Audi Sport quattro stílusában sötétített kivitelűek. A Singleframe hűtőrács Audi-karikái és a hátsó típusjelzés ez esetben egyaránt feketében jelennek meg.

 

 

Minden digitális – kezelés és kijelzők

Az új Audi A1 Sportback készen áll a digitális jövőre – már alapkivitelében nagyfelbontású és 10,25 col átlójú kijelzőfelülettel kialakított műszeregységgel, valamint multifunkciós kormánykerékkel érkezik. A bővített funkciókat kínáló, extrafelszerelésként rendelhető Audi virtual cockpit olyan átfogó és sokrétű információkkal szolgál közvetlenül a vezető látóterében, mint például a navigációs térképek animációja és egyes vezetői segédrendszerek igényes grafikái.

 

 

Biztos, ami biztos – a vezetői segédrendszerek

Az Audi A1 Sportback vezetői segédrendszerei ugyancsak a felsőkategóriából származnak, igény szerint önműködően tartva a kompakt modell követési távolságát, illetve a sávtartásban és parkoláskor is hatékonyan támogatva a vezetőt.

 

 

A sávelhagyásra figyelmeztető, az alapkivitelhez tartozó rendszer 65 kilométer/óra felett segít az autót az éppen igénybe vett forgalmi sáv határolójelei között tartani, míg az ugyancsak a szériafelszereltséget bővítő sebességkorlátozó berendezés megbízhatóan előzi meg, hogy az A1 Sportback túllépje az előre meghatározott maximális sebességet.

 

Az alapfelszereltség további eleme az Audi pre sense front technikája, amelynek radarérzékelője időben felismeri a járművekkel és az utat keresztező gyalogosokkal vagy kerékpárosokkal az autó előtt adódó kritikus forgalmi helyzeteket, még rossz látási viszonyok közepette, például ködben is. A rendszer vizuális és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt a veszélyre. Ezzel párhuzamosan felkészíti a fékrendszert az esetleges teljes intenzitású vészfékezésre, de amennyiben szükséges, a fenyegető ütközés megelőzése, illetve legalább súlyosságának mérséklése érdekében önállóan is aktiválhatja azt. Az extrafelszerelésként rendelhető Audi pre sense basic szükség szerint olyan különböző védelmi intézkedéseket foganatosít, mint az első biztonsági övek elektromos megfeszítése, az ablakok zárása és a vészvillogó bekapcsolása.

 

Ugyancsak radaralapon működik az adaptív sebességszabályozó asszisztens, amely önműködően tartja a kívánt követési távolságot. Amennyiben az A1 Sportback az S tronic sebességváltóval készült, a rendszer a 0 - 200 kilométer/óra közötti sebességtartományon aktív, míg manuális váltómű esetében 30 kilométer/órától lép működésbe. Araszoló (Stop & Go) forgalomban az S tronic sebességváltóval készült modellek akár egészen megállásig is fékezhetnek automatikusan, majd bizonyos feltételek teljesülése esetén önállóan indulhatnak el ismét.

 

 

A parkolás könnyítésére különböző fejlett rendszerekkel szolgál az új A1 Sportback. A hátsó parkolássegítő berendezés mellett első ízben áll tolatókamera is rendelkezésre. Az első ultrahangos szenzorok a jármű előtti objektumokat is érzékelik, s vizuális és hangjelzéssel figyelmeztetik a vezetőt. A parkolási asszisztens a hossz- és keresztirányú parkolóhelyekre is önállóan kormányozza be az A1 Sportback modelleket. Az asszisztensrendszer új változatával az A1 Sportback előremenetben is be tud állni a keresztirányú parkolóhelyekre, szükség szerint akár több lépésben is. A hosszirányú parkolóhelyekről kiállás feladatát ugyancsak átveszi a rendszer.

 

 

Erőteljes és gazdaságos – a motorok

 

Legyen éppen szó a nagyvárosok forgalmáról vagy hétvégi kirándulásról – mindenekelőtt erőteljes motorjai gondoskodnak az Audi A1 Sportback vezetésének élvezetes élményéről. A palettán 70 kW (95 LE) és 147 kW (200 LE) közötti teljesítménnyel gazdaságos TFSI erőforrások sorakoznak, amelyekben a turbófeltöltés, a közvetlen befecskendezés és a részecskeszűrő egyaránt az alapkivitelhez tartozik.

 

Az Audi mindegyik motorváltozathoz manuális vagy hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós S tronic sebességváltót kínál. Kivételt csupán a 40 TFSI képez, amely eleve hatfokozatú S tronic váltóműhöz csatlakozik.

Nap képe

Nap képe

Hónap háttere

Hónap háttere